Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.

Akkoord
Niet akkoord
Straattheater festival 2023
Straattheater festival 2023

Straattheater festival Woerden

Straattheater festival 2023

Duizenden mensen hebben op 23 en 24 juni 2023 genoten van bijna 30 verschillende en verrassende  acts op het Straattheaterfestival van Woerden. 

De 36ste editie van het Straattheaterfestival Woerden begon net als vorig jaar op vrijdagavond. De vermakelijke en bewonderenswaardige acts op en rond het Kerkplein trokken meteen al veel bekijks. Zo hielden velen even de pas in om de rijdende vleugel van Compagnia Italento uit Italië te bewonderen, met daarop een ballerina als uit een speeldoosje. Ook de innemende Marcos Maseti uit Argentinië met zijn bijzondere jongleer-act verzamelde een grote kring toeschouwers om zich heen. 


Op zaterdag werd de dag om 12.00 uur geopend door de traditionele parade van alle artiesten door de straten van Woerden, die geleid woerd door een vrolijke brassband. Na het welkomstwoord door wethouder Jelmer Vierstra kon het publiek, dat voor minstens 30% bestond uit mensen van buiten Woerden, op diverse plekken in de binnenstad genieten van verschillende acts: ruim 60 optredens in 5 uur tijd.
De grote papegaaien van Teatro Pavana sprongen voor velen direct in het oog. De vogels torenden boven het publiek uit en bekoorden iedereen met hun prachtige dans. Andere vogels die indruk maakten, waren de White Peacockettes, die elegantie paarden aan een klein beetje brutaliteit.

Ook deze editie van het Straattheaterfestival werd gekenmerkt door de grote variatie in het aanbod van acts en artiesten. We noemen graag Il Polombaro, de verdwaalde duiker die zoekend en bellenblazend zijn weg zocht door de binnenstad. 
Erg vermakelijk was ook de Urban Safari, waarin twee gidsen het publiek een biologieles over “de mens” gaven, door deze diersoort te benaderen zoals wij doorgaans de zoogdieren op de Afrikaanse vlakten. Aandacht voor “de jonkies”, wat het betekent als een “wijfje” haar tanden laat zien en waarbij ook een mannetje werd gevangen om nader te bestuderen.
Sterke mannen, vrouwen en kinderen werden uitgedaagd bij het mepspel in de Rijnstraat: wie kan met één hand op de rug het best overweg met een zware hamer in de andere hand? Een tekenaar maakte ondertussen met krijt een schitterdende 3D-tekening van een slak op het Kerkplein. De artiesten Andy Spigola en Compagnie One Shot trokken aandacht van het publiek met respectievelijk grappige stunts en een gevaarlijke act met bijlen. 

Een ander kenmerk van het Straattheater is dat het publiek vaak actief betrokken wordt, zoals door de twee charmante bodyguards, die graag bereid waren om mensen een schoudermassage te geven of iets aan te bieden waarmee mensen hun spiermassa zouden kunnen vergroten. 
Voor de kinderen viel eveneens veel te beleven. Behalve de jaarlijkse draaimoelen, was er voor hen gelegenheid om met alleen maar groene producten te knutselen in Groenland en konden zij genieten van een poppenkastvertelling en hun vaardigheden op BMX-fietsjes testen en verbeteren.

Nieuw dit jaar was de samenwerking met de plaatselijke culturele kweekvijver “Het Klooster”. Een gezelschap van ongeveer 25 talentvolle tieners gaven een korte muzikale voorstelling van het boy-meets-girl verhaal “Grease”. Ook deze voorstelling werd door vele mensen bezocht en gewaardeerd. 


De slotact op de zaterdag was een knotsgek optreden van het Catalaanse trio Companya La Tal, die met hun 150 jaar oude Incredible Box een nog altijd komische en verrassende voorstelling gaven. 
Heel veel mensen bleven tot het eind van het festival om ook deze malle vertoning nog te zien.

Copyright © Stichting VSB Fonds Woerden | Website: Pencilblocks | Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud